Afdrukken
PDF
apr
04

Laatste voorbereiding Napoleon


10 maart_de_crew_compleet_800x600 De grote tocht met paard en koets van Wit Rusland naar Parijs, in de voetsporen van Keizer Napoleon Bonaparte, tweehonderd jaar geleden, gaat op 22 april van start. De paarden worden getraind, de koets gereed gemaakt, de trailer ingericht en de crew maakt zich op om de tocht van 2300 KM te gaan maken.

Het is een uniek initiatief als kapstok voor een sponsorcampagne voor de Stichting Gichon die eigenaar is van een kinderopvangtehuis in Wit Rusland voor de kinderen die het slachtoffer zijn van de kernreactor-ramp in Tsjernobyl. Het tehuis moet helemaal ingericht worden en er zijn bouwmaterialen nodig en een inrichting om les te kunnen geven en de kinderen onder te brengen en op te vangen.

Fervente leden van de Twentse rijtuigenvereniging "De Koetsenkeerls" hebben zich bereid verklaard de geweldige tocht te gaan maken. De Stichting Napoleon-1812 is hiervoor opgericht en Gerrit Haakmeester als voorzitter, Hein Heun als vice voorzitter, Harrie Mulder als penningmeester en Bennie Heun en Joost van Hövell tot Westervlier als bestuursleden vormen de kern van de crew die de reis gaan maken. Hiernaast gaat Erik Jager, de voorzitter van Gichon een groot deel van de reis mee en verzorgd samen met Alexander Saphiazhynski en Joost van Hövell de navigatie tijdens de reis. Bennie Heun is de chauffeur van de Napoleon-trailer. Sjoerd Jan van Breemen gaat als begeleider mee in het kader van zijn opleiding paardenmanagement en Lieke Zweers en Marielle Vermeer gaan mee in het kader van de journalistenopleiding en zullen de verslaglegging van de hele reis verzorgen.

Een heel bijzonder gezelschap dat in de periode van 22 april tot 23 mei de reis van hun leven gaat maken. Want het is niet zomaar met een koets elke dag 70 tot 80 KM afleggen : er komt heel wat bij kijken om de taak te volbrengen. De heenreis en paardentransport onderweg is door Hein Heun geregeld door het beschikbaar stellen van een enorme trailer van 17 meter waarin 5 paarden, de koets en de reizigers onderdak hebben. Deze trailer gaat op 23 april met inhoud naar Smogorni aan de Litouwse-Wit Russische grens waar de paarden en koets uitgeladen worden en de reis officieel gaat beginnen op 26 april.

Een reeks aan contacten op de route onderweg zijn gelegd. Ontroerende contacten, hartelijke contacten, geweldig enthousiasme is er nu al bij de voorbereiding van de reis ervaren. In vele plaatsen wil men van de doortocht met de Napoleon-koets, er een echt feest van maken. Bij de start in Smogorni zal een Lokaal Napoleon museum worden geopend en in Litouwen vinden op de route verschillende Napoleon evenementen plaats. Tijdens de doorreis door Polen wordt op verschillende plekken de crew ontvangen door het stadsbestuur. Ook in Duitsland wordt op verschillende plekken een ontvangst voorbereid en wanneer de Frans grens wordt bereikt gaat het naar een voorstadje van Parijs : Meaux, waar het stadsbestuur een eindafsluiting van de reis heeft voorbereid bij het "Hotel de Ville" en de crew met een afsluitend bijeenzijn in het restaurant van een grote manege het welslagen van de grote reis zal vieren samen met partners en belangstellenden.

Tijdens de reis zal van alle moderne media gebruik gemaakt worden om te kunnen volgen hoe de reis verloopt. Via GPS is steeds de locatie van de koets te peilen, er wordt een weblog in samenwerking met Dagblad TC Tubantia dagelijks gevuld met belevenissen, mogelijk wordt een webcam aan de trailer verbonden, wekelijks wordt een journaal afgedrukt in verschillenden dagbladen en natuurlijk de eigen website www.napoleon-1812.nl geeft steeds de actuele informatie en een routeschema waar af te lezen is waar op die dag het konvooi zich bevindt.

Op 22 april in Ootmarsum vanaf 14.00 uur wordt de crew officieel uitgezwaaid. Marga Bult is de gastvrouw en zal aan de vele genodigden en sponsoren de leden van de crew voorstellen en het konvooi uitzwaaien. Keizer Napoleon Bonaparte komt in de koetsen met de hofdames aan op het Kerkplein en wordt begeleid door het regiment grenadiers van de 3e keizerlijke regiment. Met authentieke musketgeweren zal het startschot voor deze gedenkwaardige reis worden gegeven.

10 maart_bezicht_traject_22_apr_800x600 10 maart_trailer_ootmarsum_800x533

Contact

Stichting Napoleon 1812 
KvK nr. 52390462
Bankrek. 65.48.17.839
Mail: info@napoleon.gichon.nl

Secretariaat:
Leemhuisweg 8
7665 TA Albergen