Afdrukken
PDF
jan
23

Koetsiers in het spoor van Napoleon


koets 2262121a In de Tubantia van 16 januari stond een mooi artikel over de aankomende sponsor-koetsreis voor Stichting Gichon. Het konvooi vertrekt op 22 april vanuit Ootmarsum. De start is enkele dagen later in Vilnius. Het gezelschap hoopt vier weken later Parijs te bereiken.

Precies 200 jaar later volgen vier Twentse Koets'nkearls en een Amsterdammer het spoor van de roemruchte keizer. De schier onoverwinnelijke veldheer, wiens leger het verloor van de elementen met de vroeg invallende winter en de rivier de Berezina als scherprechter.

De vluchtroute van circa 2300 kilometer, van de Wit-Russische grens tot Parijs, is komend voorjaar de leidraad voor een historische tocht met paard en koets. Initiatiefnemer en expeditieleider is Joost van Hövell tot Westervlier. De Amsterdamse historicus is vooral geïnteresseerd in de logistiek van het reizen met koetsen en paarden zoals dat aan het begin van de negentiende eeuw gebruikelijk was. Een mooie bijkomstigheid voor zijn onderzoek is dat de details van de vlucht van Napoleon vrij onbekend zijn. Als 'reisgids' gebruikt hij de aantekeningen van generaal Armand de Caulaincourt, een vertrouweling en reisgenoot van Napoleon.

Voor de expeditie is een authentieke koets uit 1900 opgekalefaterd. Het reisvoertuig wordt getrokken door twee paarden en op de bok zitten uitsluitend ervaren, Twentse koetsiers: Gerrit Haakmeester (Albergen), Harry Mulder (Enschede) en Hein en Bennie Heun (Vroomshoop). In het konvooi dat de koets begeleidt, rijdt mee Erik Jager uit Vriezenveen. Hij is voorzitter van de Stichting Gichon. Het is namelijk de bedoeling dat met de koetsreis door middel van sponsoring geld wordt ingezameld voor kinderen uit de getroffen gebieden van de Tsjernobyl-ramp (1986). Met dit geld wil Stichting Gichon een inmiddels aangekocht vakantieoord (House of Peace) in Wit-Rusland inrichten.

Het reisgezelschap heeft de beschikking over een enorme trailer die is opgesplitst in een compartiment met stalboxen voor vijf paarden, een stalling voor de koets en een verblijfs- en slaapruimte voor zes personen.

Het konvooi vertrekt op 22 april vanuit Ootmarsum. De start is enkele dagen later in Vilnius. Het gezelschap hoopt vier weken later Parijs te bereiken. Dat lijkt een hele onderneming, maar wie bedenkt dat Napoleon er 'slechts' dertien dagen over deed, hoeft geen medelijden te hebben met de mannen.

Voor de tocht worden vijf paarden geselecteerd die per toerbeurt de koets zullen trekken. Per dag wordt ongeveer 80 kilometer afgelegd. De Twentsche Courant Tubantia zal de reis van dag tot dag volgen en er verslag van doen op haar website.

koets 2262121a

Foto Max de Krijger

Contact

Stichting Napoleon 1812 
KvK nr. 52390462
Bankrek. 65.48.17.839
Mail: info@napoleon.gichon.nl

Secretariaat:
Leemhuisweg 8
7665 TA Albergen