Afdrukken
PDF
mei
17

Op de pont naar de bisschopstad


120517 mei mei Worms koetsiers paarden op de pont 640x427 Duitsland, Hanau – Darmstadt – Worms. Vanuit Hanau werd het konvooi vanmorgen begeleid door een bereidwillige vertegenwoordiger van het gemeentebestuur die bij het konvooi bleef tot de route onder langs Frankfurt en Mainz was afgelegd. Hemelvaartsdag 2012 was een mooie zonnige dag en er werden vandaag 90 km afgelegd. Er moest een barriere worden genomen : de rivier de Rijn.

Er kon worden omgereden om via een brug aan de overkant te komen en er kon gebruik gemaakt worden van een pont. Voor dat laatste werd gekozen : met de paarden, de koets, de trailer, de auto en het busje met aanhanger allemaal op de pont. Een geweldig gezicht en voor de leden van de crew een hele bijzondere ervaring : eindelijk eens kilometers afleggen waarvoor geen moeite hoefde te worden gedaan. Aan de overkant aangekomen ging het richting Worms, de bisschopsstad.
120517 mei mei Worms koetsiers paarden op de pont 640x427 120517 Worms koets op dse pont 640x427
In een wijk 10 km voor Worms werd bij een kleine boerderij een overnachtingsplek gevonden. Primitief maar voldoende. De paarden konden op stal en het bleek dat Lodewijk, het Gelderse paard, niet helemaal in orde leek. Daar wordt door een dierenarts naar gekeken. Het eten was vandaag niet koninklijk maar zeer voedzaam. Naar Saarbrucken aan de Frans-Duitse grens is het nu nog ongeveer 136 km. Morgen wordt richting Keizerslautern gereden en zaterdagavond zal Saarbrucken in beeld zijn. Dit is dus het laatste weekend van de barre tocht want zondag, maandag, dinsdag en woensdag wordt in Frankrijk gereden met als eindpunt Meaux, waarvan het programma inmiddels ook op de site is gezet. Maar eerst een nacht in de bisschopsstad Worms.

Napoleon voerde 200 jaar geleden niet alleen veel oorlogen, hij ging ook de strijd aan met de katholieke kerk, met name met Paus Pius VII. Napoleon nam veel eigendommen van de kerk in beslag en wilde zelfs het Vaticaan opheffen. Hij werd in de kerkelijke ban gedaan. De Paus had in die tijd wereldlijke en kerkelijke macht en het was gewoonte dat staatshoofden door de Paus werden gekroond. De kleine keizer liet de Paus naar Parijs komen voor zijn kroning als keizer, maar kroonde zichzelf tijdens de plechtigheid, waarna hij de Paus liet arresteren en drie jaar vastzetten in Savona. Rome was een onderdeel van het keizerrijk van Napoleon en gedegradeerd tot de status van departement (provincie) . De Paus kon pas na het afzetten van Napoleon in 1814 terugkeren naar Rome.

Smogorni – Meaux, 17 mei, etappe Hanau – Worms,20e dag van de tocht.

Contact

Stichting Napoleon 1812 
KvK nr. 52390462
Bankrek. 65.48.17.839
Mail: info@napoleon.gichon.nl

Secretariaat:
Leemhuisweg 8
7665 TA Albergen