Afdrukken
PDF
mei
16

Wir mussen weiter!


120511 SJVB 10 mei bord achter op de koets 640x427 Duitsland , Neuhof – Hanau. Een ruig berglandschap, erg mooi maar voor de koetsiers en paarden erg inspannend. De legers van Napoleon waren bij de slag om Hanau door de dichte bossen bijna niet zichtbaar. Nu brachten de bossen voor onze koets ook bescherming maar dan tegen de harde wind. Het was regenachtig, maar de 71 KM van vandaag werden zonder problemen afgelegd.

Het was niet altijd een gemakkelijke opgave voor Bennie om de grote trailer door de kleine straatjes van de binnensteden te manouvreren, maar het lukte steeds. Bij de eerste stop voor de paardenwissel kwam een bewoner naar de koetsiers en vertelde dat zijn vader vertelde dat zijn opa bij het spelen in de omgeving veel hoefijzers had gevonden. Dat bleken hoefijzers van de paarden uit het leger van Napoleon te zijn. De man ging naar z'n woonhuis en haalde de hoefijzers op en schonk ze aan de koetsiers die deze natuurlijk als een dierbare herinnering zullen bewaren. In Hanau werd de groep ontvangen door de Oberbürgermeister op het marktplein en was er een fotosessie waarbij de groep poseerde voor een grote Napoleon wegwijzer die aangaf dat het 2060 KM was naar Moskou.
120516 gedenksteen in hanau 120516 slag bij hanau

Gegeten werd er in het Hotel Zum Riesen waar Napoleon ook heeft gegeten en hetzelfde menu werd geserveerd : zuurkool met klapstuk. De Ordnungspolizei heeft het konvooi van uit het centrum begeleid naar de overnachtingsplek in de wijk Hohe Tannen. Deze politie is morgen ook aanwezig bij het oversteken van de rivier de Mainz. Alexander navigeert en begeleidt het konvooi en als er weer eens kleine tegenslagen zijn is steeds zijn reactie: "Wir kapitulieren nie!". Dus steeds maar doorgaan want het grootste deel van de tocht zit er op. Voor de route van morgen wordt een ander traject gekozen want de omgeving van Frankfurt en Mainz is met Hemelvaart geweldig druk en dan met de koets en trailer in een file te moeten staan is geen pretje : "Wir mussen immer weiter!". Met de paarden gaat het prima en ze krijgen een goeie verzorging.
Paarden speelden in de oorlogen van Napoleon hele een grote rol. De cavallerie in het leger was ingedeeld in lichte,middelzware en zware cavalerie, een indeling oplopend met betere paarden en zwaardere bewapening. Alleen al in Nederland vorderde Napoleon rond de 40.000 paarden voor de Rusland-oorlog. Opdracht van elke cavalerist was zelf het paard te verzorgen, het te eten geven en te training. Er werd wel gezegd dat de soldaat beter moest zorgen voor zijn paard als voor vrouw en kinderen. Maar in deze verschrikkelijke oorlog kwam er van de verzorging van de paarden niet veel terecht. Er was nergens eten en veel soldaten slachten hun eigen paard om maar wat te eten te hebben. Rond de 100.000 paarden kwamen om in deze oorlog. De Kozakkenpaarden waren kleiner, konden langer zonder eten en waren meer gewend aan de barre omstandigheden, mede daardoor kon het leger van Tsaar Alexander de Grande Armee uiteindelijk terugdrijven.

Smogorni-Meaux, etappe 16 mei, Neuhof – Hanau, 19e dag van de tocht.

Contact

Stichting Napoleon 1812 
KvK nr. 52390462
Bankrek. 65.48.17.839
Mail: info@napoleon.gichon.nl

Secretariaat:
Leemhuisweg 8
7665 TA Albergen