Afdrukken
PDF
mei
15

Harrie temt de heuvels


120512 sjoerd jan voert de paarden Duitsland. Eisenach - Fulda - Neuhof . Ze hebben het geweten : rijden met een koets in de bergen is heel inspannend. Voor het traject van vandaag was een waarschuwing afgegeven : een stijging van 12 ° werd aangekondigd, dus kreeg de Nederlands kampioen mennen, Harrie, de teugels in handen en hij sloeg zich er geweldig doorheen.

De tactiek van gebruik maken van paardenkracht en dan weer de remmen goed gebruiken, wisselden elkaar af. De afstand van 109 km vandaag bestond uit een morgen met redelijk weer maar wel koud en s'middags nog kouder en met regen en hagel. Daar komt bij dat de wegen in het buitengebied niet zo goed met bewegwijzering is voorzien als op de Autobahn en daardoor volgde de koets een poos een fietspad dat opeens in the middle of nowhere eindigde. Dat koste tijd. Er werd bij een kerkje gestopt, een kaarsje opgestoken en met het konvooi richting Neuhof gereden. Op de weg naar het eindpunt stond een monumentje langs de weg met het opschrift "tot 1989 liep hier het ijzeren gordijn", gelijk een aanwijzing dat de ploeg vanaf dat moment in West Duitsland was aangeland. Pas tegen half negen s'avonds kwam de ploeg aan bij Reiterhof Weber in Neuhof. Hier was het warm, hier werden echte Schnitzels gegeten en op de achtergrond hoorde ik: "Wo mussen die Hufeisen hin?". De hoefsmid zorgde in de avond voor het bijwerken van de paardenhoeven. Moe maar voldaan naar bed en morgen gezond weer op.
Napoleon heeft in zijn tijd ondanks de oorlogen meer eenheid in Europa gebracht. Duitsland bestond tweehonderd jaar nog niet, het was een Pruisisch Verbond van 117 vorstenstaatjes die eigendom waren van de adel waren en beheerd werden door Fürsten. Napoleon schafte dit allemaal af en bracht de macht centraal onder zijn gezag. Dat bracht eenheid maar ook strijd. De macht van het keizerrijk werd groot en als tegenspelers in Europa was daar Groot Brittanië en het machtige Rusland waar Tsaar Alexander regeerde. De Tsaar vertrouwde Napoleon niet maar ging toch met hem een verbond aan dat later weer werd ontbonden waarna Napoleon de oorlog verklaarde en in 1812 de rampzalige oorlog inzette tegen Rusland met de bekende gevolgen.

Smogorni-Meaux, etappe 15 mei, Eisenach - Neuhof, 18e dag van de tocht.

Contact

Stichting Napoleon 1812 
KvK nr. 52390462
Bankrek. 65.48.17.839
Mail: info@napoleon.gichon.nl

Secretariaat:
Leemhuisweg 8
7665 TA Albergen