Afdrukken
PDF
mei
14

Rendezvous met de natuur


12 mei hoefsmid 427x640 Duitsland. Weimar – Eisenach. De tocht ging vanaf acht uur van start en het leek eerst een kort traject te zijn maar de paarden tippelden toch weer 108 KM vandaag. Er vond een paardenwissel plaats in Jena, in Erfurth en in Gotha. Het Thüringerwald is geweldig mooi maar vraagt ook veel van de paarden.

Tien km voor Eisenach zagen de koetsiers dat de paarden echt te moe werden en stopten. In de omgeving werden de paarden in een wei gezet en met de trailer doorgereden naar het eindpunt van vandaag. In Gotha werd de groep opgewacht door de Thüringer Algemeine Zeitung en werden foto's gemaakt. De trailer met Harrie en Bennie moest regelmatig omrijden omdat de viaducten op veel plekken te laag waren. Sjoerd Jan is helaas nog aan de diarree en is vroeg naar bed gegaan. In Weimar werd de koets aangehouden door twee oudere dames die nonnen bleken te zijn en kreeg de crew God's zegen mee. Die hebben ze ook nodig want de crew is bezig met het zwaarste deel van de tocht. Tegen half acht kwam het konvooi aan op de overnachtingsplaats : Ferienhof Lutzberg van de Familie Frisch. Het is een bekend boerderij-landgoed met een grote manege en veel koetsen. Het landgoed ligt net onder Eisenach in het Werratal in het Thüringerwald. Een hele mooie omgeving dus. Morgen staat ook een mooi traject op het programma in de deelstaat Hessen : langs Fulda naar Neuhof. Het zijn nu nog maar 340 KM tot de Franse grens.....
In Eisenach moest Napoleon tweehonderd jaar geleden op z'n terugreis van paarden wisselen, maar de postmeester had niet zoveel op met de Franse overheersing en wilde de keizer zo lang mogelijk tegenhouden en het duurde erg lang voordat de paarden beschikbaar kwamen. Armand Caulaincourt, de reisgenoot van de keizer, werd ook ongeduldig en ging in de stallen kijken. Daar bleken frisse paarden allang klaar te staan. Hij greep de postmeester bij z'n vestje en dreigde hem met zijn sabel te doorboren. Binnen twee minuten stonden paarden voor de koets en kon de keizer met gevolg doorreizen naar Fulda.

Smogorni-Meaux, etappe 14 mei, Weimar - Eisenach - , 17e dag van de tocht.

Contact

Stichting Napoleon 1812 
KvK nr. 52390462
Bankrek. 65.48.17.839
Mail: info@napoleon.gichon.nl

Secretariaat:
Leemhuisweg 8
7665 TA Albergen