Afdrukken
PDF
mei
13

Op de autobaan en doorsappelen


120513 mei bennie in truck 640x427 Duitsland. Leipzig – Weimar. Een afscheid van Leipzig en de route ging vandaag via Lützen -waar op 2 mei 1813 een zware oorlog werd gevoerd- en door Auerstedt, een plaats die Napoleon in 1806 al had veroverd op Pruisen, ging het door naar het einddoel van de dag : Weimar.

Een hele prestatie vandaag, want er is maar liefst 122 KM afgelegd. Dat hakt er goed in, want het zijn nog rond de 780 Km totdat Meaux, de voorstad van Parijs, over precies 10 dagen : 23 mei. als einddoel bereikt zal zijn.
De crew van 7 : Gerrit, Hein, Joost, Bennie, Harrie, Sjoerd Jan en Alexander slaan zich er goed door, net als de 5 PK's : Lodewijk, Napoleon, Bon, Aparte en Bouke. De meeste PK's heeft Bennie Heun onder zich, hij presteert het steeds weer het gevaarte van 17 meter lang op de juiste plek van bestemming te krijgen.
120513 mei bennie eet appel 427x640
Het was koud vandaag : 6 graden, de koetsiers hadden alle jassen en broeken aangetrokken die ze hadden en met de knalrode jassen "liekt wie wal 'n paar tomaatn' was het commentaar van Gerrit. Maar de tomaten hielden zich niet zo goed aan de route en kwamen met de koets op de autobaan terecht. Dat was niet zo handig en de Autobahnpolizei haalde de koets van de weg en er moest tegen het verkeer in gedraaid worden. Allemaal gelukt. De wegen binnendoor waren niet gemakkelijk er waren hellingen van rond de 10 % en dan weer door kleine plaatsjes met oude straatjes met veldkeien. Hein : "je kunt rustig zeggen dat het is de zwaarste dag van de hele reis geweest is" . Er zijn 5 trajecten afgelegd en er zijn 4 wissels geweest.
De overnachtingslocatie van vandaag is een manege, 'Reiterhof Melchert' net even buiten Weimar aan de Erfurterstrasse : dus al in de richting van de route van morgen. De familie Melchert is bijzonder gastvrij, er mag van de douches gebruik gemaakt worden, de paarden lopen te huppelen in de wei, er is een BarBQ geregeld en de crew zit op het moment van ons contact aan het Ehringsdorfer bier.
De route van morgen gaat van Weimar naar Eisenach via Erfurth en Gotha en blijft onder de 80 KM, dus er kan wat rustiger gereden worden.
Napoleon heeft in zijn regeerperiode niet alleen oorlog gevoerd. Hij had als keizer de touwtjes strak in de hand en communiceerde en schreef veel. Ook op het slagveld schreef hij dagelijks vele brieven en vooral naar zijn geliefden voegde hij daar gedichten aan toe. Hij had veel gevoel voor literatuur. Daarom was zijn bezoek aan de cultuurstad Weimar voor hem erg belangrijk. Weimar is de bakermat van de Europese cultuur : de geboortestad van Goethe en Schiller, maar ook van Johann Sebastiaan Bach en Friederich Liszt. Hij ging verschillende keren op bezoek bij Goethe.

Smogorni-Meaux, etappe 13 mei, Leipzig - Weimar, 16e dag van de tocht.

Contact

Stichting Napoleon 1812 
KvK nr. 52390462
Bankrek. 65.48.17.839
Mail: info@napoleon.gichon.nl

Secretariaat:
Leemhuisweg 8
7665 TA Albergen