Afdrukken
PDF
mei
07

De grande armee in miniatuur


20120501 01Polen, Ulica-Wroclawska. Gezamenlijk werd met de crew de dag van vandaag doorgenomen op een locatie die dient als tussenstop tussen Wresnia en Glogow. Het deed de mensen goed te horen dat in het gastenboek van de website inmiddels al meer dan 100 thuisblijvers hadden gereageerd.

De ochtenden beginnen voor de crew met gebakken eieren met spek en dan wordt de koets weer aangespannen. Het was vanmorgen bewolkt weer en in de middag brak de zon door. "Wenn Engeln auf reisen gehen scheint immer die Sonne !" . Onderdak voor vannacht werd verleend door een manegebedrijf in Ulica-Wrocklawska en de paarden konden na een lange dag allemaal op stal. Vandaag is rond de 80 KM afgelegd. Onderweg werd in Witaszyce (of dit goed geschreven is weet ik niet want zoals Gerrit steeds zegt : het lezen van de plaatsnamen hier is bijna onmogelijk, maar uitspreken is helemaal niet te doen en zonder Alexander als begeleider zouden zich vast allerlei problemen hebben voorgedaan) , afijn, in die plaats was een hotel/ kasteeltje waarin een uitgebreid Napoleon museum was ondergebracht en waar de crew werd rondgeleid en onthaald door de bezitter Thomasz Clausz. Er waren fraaie diorama's en een collectie van meer dan 10.000 soldatenfiguren. Hij had ook een expositie van originele soldatenuniformen uit de Grand Armee en hij gaf Joost een witte uniformjas te leen mee van de Hollandse grenadiers die vochten in de Grande Armée.
Verder verliep de tocht zonder problemen op een bandenwissel van de koets na. De dag zit er voor de crew leden tegen 22.00 uur op en dan wordt het moede hoofd te ruste gelegd in het compartiment van de trailer.
Polen was tweehonderd jaar geleden een verdeeld gebied na veel strijd en zette de hoop op onafhankelijkheid helemaal in op Napoleon Bonaparte. Daarom kreeg Polen in het grote leger van Napoleon twee legioenen. "1 Poolse soldaat kan 100 tegenstanders aan" ,zei Napoleon, zo gemotiveerd waren de Poolse soldaten. Tsaar Alexander wilde Polen bij Rusland inlijven en dat lukte hem na de val van Napoleon in 1814.

Smogorni-Meaux. Gizalki – Ulica, etappe 7 mei, 12e dag van de tocht.

Contact

Stichting Napoleon 1812 
KvK nr. 52390462
Bankrek. 65.48.17.839
Mail: info@napoleon.gichon.nl

Secretariaat:
Leemhuisweg 8
7665 TA Albergen