Afdrukken
PDF
apr
19

Napoleon in Wit-Rusland


foto weeshuis Een bezoek aan het House of Peace in Kobryn. Van 20 tot 24 maart 2013 heeft (een deel van) het Napoleon-team dat de tocht Moskou-Parijs per koets maakte, een bezoek gebracht aan Wit-Rusland. Doel van deze reis was om nader kennis te maken met het werk van Stichting Gichon.

De Napoleon-koetsreis van Wit-Rusland naar Parijs heeft sponsorgeld opgeleverd, waarmee de realisatie van het House of Peace in Kobrin (Wit-Rusland) weer een groot stuk dichterbij komt. In dit artikel een kort verslag van de reis naar Wit-Rusland.

Heenreis
Op woensdag 20 maart is het gezelschap met Hein Heun, Gerrit Haakmeester, Harry Mulder, en Erik Jager om 05:00 vertrokken op weg naar Wit-Rusland. Na een voorspoedig reis door Duitsland en Polen kwam het gezelschap rond middernacht aan bij de Wit-Russische grens. Daar moest vele uren gewacht worden en daarmee was de aankomsttijd in Kobrin al bijna in de ochtend. De sneeuwval maakte de tocht niet gemakkelijker.

foto autos foto volvo sneeuw

Bezoek weeshuis
Met speelgoed en snoep onder de arm is een bezoek gebracht aan een weeshuis in Kobryn. In het weeshuis verblijven kinderen waarvan de ouders niet meer leven, maar voor een groot deel van de kinderen geldt dat de ouders door bijvoorbeeld alcoholgebruik niet meer in staat zijn om voor de kinderen De kinderen zijn dol enthousiast als ze aandacht krijgen van gasten.
foto weeshuis foto weeshuis02
Bezoek House of Peace
Het vervallen schoolgebouw in Kobrin is door de Stichting Gichon in 2005 aangekocht en is er een plan gemaakt het gebouw gereed te maken om als een soort revalidatiehuis dat periodiek groepen kinderen op kan nemen die nu nog steeds slachtoffer zijn van de Tjernobyl kerncentraleramp in 1986. De restauratie en inrichting van het drie verdiepingen tellende gebouw is al ver gevorderd. Isolatie, dakreparaties, aanleg verwarming en elektriciteit en het schilderen van het gebouw is bijna afgerond. Klaslokalen, slaapzalen, sportvoorzieningen,keukens,eetzalen,etc. moeten nu verder worden ingericht. De exploitatie komt na gereedkomen in handen van BelGichon United een dochterorganisatie van Gichon Nederland.
Het House of Peace heeft tot doel om kinderen voor 6-8 weken op te vangen die afkomstig zijn van de plattelandsgebieden van Wit-Rusland, waar nog een verhoogde hoeveel straling is als gevolg van de Tsjernobyl-ramp.

Bezoek Tsjerablitsi
Dit gebied ligt op ongeveer 50 KM van Tjernobyl en is “besmet”gebied.Uit dit gebied worden kinderen uitgenodigd voor een verblijf in het House of Peace in Kobrin. Dit gebied ligt buiten het stralingsgebied.Om te begrijpen hoe de leefomstandigheden op het plattegrond zijn, is het gezelschap afgereisd naar Tsjerablitsi.
foto onderweg Tsjerablitsi foto groep
In Tsjerablisti is overnacht bij gastgezinnen om te iets te proeven van de Wit-Russische cultuur en de leefomstandigheden in de dorpen. Ondanks de armoede een bijzonder grote gastvrijheid ervaren.
foto gastgezinnen foto slee
Op zondag 24 maart is het reisgezelschap om 22:00 weer veilig in Twente aangekomen.
Het bliksembezoek met een reisafstand van 3600 km heeft een goed beeld opgeleverd van het werk van Stichting Gichon de goede besteding van de sponsorgelden en het armoedige leven in Wit-Rusland.

Crew Menu

Contact

Stichting Napoleon 1812 
KvK nr. 52390462
Bankrek. 65.48.17.839
Mail: info@napoleon.gichon.nl

Secretariaat:
Leemhuisweg 8
7665 TA Albergen