Afdrukken
PDF
mei
21

De laatste loodjes


120521 SJVB autoweg in duitsland 640x427 Frankrijk, Clermont/Argonne – Pocancy/Rafidin. De champagnestreek en vakantiegebied bij uitstek deed zich vandaag geen eer aan. Het weer was slecht, het was koud en de leden van de crew zochten hun heil in de auto's, alleen Gerrit en Hein moesten op de bok het weer trotseren. Vandaag is 87 km afgelegd en daarmee wordt de afstand naar Meaux teruggebracht naar 99 km.

Om het vakantie-gevoel enigszins goed te maken stond vanavond een Champagne buffet met Frans dessert op het menu. Overnachtingsplek is een landbouwbedrijf in Pocancy waar de oogst van de eindeloze koolzaadvelden samenkomt en koolzaadolie wordt geproduceerd. De paarden worden al wat meer rebels en breken af en toe uit, het is alsof ze aanvoelen dat de tocht er op zit en misschien willen ze op eigen houtje alvast terug naar Nederland. Dus overnachten in de trailer samen met de crew. Dat is niet eenvoudig want wanneer er stroom nodig is moet de generator worden aangezet en die geeft s'nachts een pokkenherrie waardoor de helft van de crew weer wakker schrikt. De nachtrust kan na woensdag uitgebreid worden ingehaald en dan kunnen de haren worden geknipt en de baarden worden afgeschoren. Het ruige nomadenleven is dan ten einde. Morgen nog een traject en dan op naar de poorten van Meaux.
120521 de trailer en het busje 640x427
Napoleon kwam midden in de nacht van de 18e december in Parijs aan na de lange reis die op 5 december was begonnen in Smogorni. Er was geen tijd koeriers vooruit te sturen. Met de koets werd direct doorgereden naar De Tuilerie, het keizerlijke kasteel waar zijn tweede vrouw de 20 jarige Marie Louise, de dochter van de Oostenrijkse Keizer Frans II, op hem wachtte met de zoon die net 1 jaar oud was geworden. Bij de poorten gekomen van het kasteel wilde de wacht deze niet openen want twee donkere gestalten in lange zwarte jassen wekten niet direct alle vertrouwen. Er werd flink wat lawaai gemaakt en Marie Louise werd wakker en stuurde personeel op de poort af die de keizer en zijn rechterhand Armand Caulaincourt herkenden. Eindelijk thuis na een verschrikkelijke oorlog. Maar Napoleon liet niets merken van de nederlaag en stuurde Caulaincourt direct door naar een vergadering van generaals die nog aan de gang was, om uit te leggen dat het keizerrijk geen gevaar liep. Het zou allemaal anders aflopen. Het mooie kasteel Tuilerie werd in latere jaren in brand gestoken en geheel verwoest, alleen de tuinen zijn overgebleven.

Smogorni = Meaux, 21 mei, etappe Clermont-Pocarny. 24e dag van de tocht.

.

Contact

Stichting Napoleon 1812 
KvK nr. 52390462
Bankrek. 65.48.17.839
Mail: info@napoleon.gichon.nl

Secretariaat:
Leemhuisweg 8
7665 TA Albergen