Afdrukken
PDF
mei
05

Een picknick en bezoek van de brandweer


30april06 640x427 Polen, Walewice-Klodawa. Er werd vroeg vertrokken vanaf het landgoed Walewska in Walewice en de eigenaren van de manege gaven paardenvoer mee voor de 5 paarden voor onderweg. Een van de paarden, 'Napoleon' kreeg nog even links voor een nieuw hoefijzer en daarna draaide de koets weer de grote weg op.

De route van 72 KM is vandaag in twee etappes afgelegd. De weg was bijzonder mooi en met veel schaduw want met een temperatuur van 25 graden is dat zeker welkom.
Water is met zo'n temperatuur een probleem en om de tanks in de trailer te vullen is het niet handig met een tuinslang te werken. Er werd assistentie van de brandweer van Walewice gevraagd en gekregen. In een mum van tijd was de grote tank in de trailer weer gevuld.
Na de 2e stop onderweg was er voor de crew een gezellige picknick georganiseerd door Bennie en Hein Heun. De kok van de dag was vandaag Joost. Sjoerd Jan was gisteren met een griep onder de wol gegaan en een dagje op de bok doet wonderen : de verkoudheid was vanavond weer verdwenen.
Helemaal onmisbaar is de begeleider en navigator van de tocht : Alexander Saphiazhynski. Hij spreekt vele talen en is kwartiermaker onderweg, zorgt voor de plaats voor de nacht en gemeenschappelijk met hem wordt de route uitgestippeld.
Het eindpunt en overnachtingsplek van vandaag is een sportcomplex in Klodawa, een plaats tussen Warschau en Poznan. Er is een hartelijke ontvangst en de mensen zijn bijzonder aardig en behulpzaam. De burgemeester van Klodawa heeft de crew voor vanavond uitgenodigd en er zal een ontvangst zijn met toespraak en natuurlijk een hapje en drankje. Een fles likeur Mandarine Napoleon is voor de burgemeester al klaargezet.
De route voor morgen en overmorgen wordt anders dan in het schema staat. Het geplande traject door het centrum van Poznan en Krosno blijkt demate vol risico's te zijn dat bovenlangs deze steden wordt gereden, rechtstreeks naar Glogow.
Napoleon had tweehonderd jaar dit gebied ingelijfd bij zijn grote Franse Rijk en de Polen leverden ook soldaten aan de 'Grande Armee'. De Russische Tsaar was niet geliefd bij de Polen en daarom dacht Napoleon een gemakkelijke strijd te kunnen leveren. Met zijn leger van 500.000 soldaten uit alle ingelijfde landen en meer dan 150.000 paarden trok hij in 1812 naar Rusland tegen de wintertijd. Dat was een zware misrekening. Temperaturen van 25 graden onder nul en de tactiek van de verschroeide aarde van de russen zorgden er voor dat op het tijdstip Napoleon in allerijl naar Parijs vluchtte, er 400.000 soldaten en 100.000 paarden waren omgekomen.
Het is een goeie keuze deze Napoleontocht in het voorjaar te rijden want in plaats van met 25 graden onder nul wordt nu gereden met 25 graden boven nul !
Smogorni-Meaux. Walewice-Klodawa, etappe 5 mei, 10e dag van de tocht.

Contact

Stichting Napoleon 1812 
KvK nr. 52390462
Bankrek. 65.48.17.839
Mail: info@napoleon.gichon.nl

Secretariaat:
Leemhuisweg 8
7665 TA Albergen