Afdrukken
PDF
mei
04

Bezoek aan de burgemeester en gravin


120504  Lowisc 01 Polen-Lowicz / Walewice. Vandaag is door de koets een traject afgelegd in midden Polen, van Serock naar Lowicz en hiermee zit het konvooi weer op de originele route. Morgen gaat het verder naar Klodawa. Het was een dag dat er routine begint te komen in het afleggen van de vele, vele kilometers, want tot nu toe zijn er toch al bijna 800 KM afgelegd. De groep is vanaf vandaag uitgedund tot 6 personen en dat betekent voor eenieder hard aanpakken. Maar het lukt.

Gerrit Haakmeester : “het is net alsof de paarden nu in een goed ritme komen, ze raken aan het werk gewend. We halen snelheden met de koets tussen de 16 en 20 KM per uur en dat is een hele goeie prestatie.”

De trailer is als begeleidend transportmiddel voor alles wat nodig is voor de tocht, onmisbaar gebleken. Bennie Heun : “de wegen zijn hier zeker niet zoals wij ze thuis kennen maar we slaan ons er erg goed doorheen. De techniek heeft ons nog niet in de steek gelaten. Wel is de watervoorziening een probleem. Per dag hebben we toch wel 3 a 400 liter water nodig en dat moet steeds ergens vandaan gehaald worden”.

Een bijzondere ontvangst was er vandaag in Lowisc, een plaats van 30.000 inwoners. Een ontvangst onder begeleiding van een muziekkorps in het centrum door de burgemeester in het prachtige stadhuis. Joost van Hövell trad op als Napoleon en tegen 16.00 uur vertrok de koets richting Walewice. De website van de stad www.lowicz.eu geeft een verslag van het hoge bezoek.
120504  Lowisc 01

Op het moment dat in Nederland 2 minuten stilte in acht werd genomen werd met de crew in Walewice de dag doorgenomen. Harrie Mulder had de hele dag op de bok gezeten en was tevreden over het verloop. Sjoerd Jan van Breemen is vanaf vandaag de hof-fotograaf en mailt zijn dagopnamen steeds door. Hein Heun is bijzonder te spreken over de overnachtingslocatie van vandaag : “we zijn op het landgoed van een van de liefjes van Napoleon : Landgoed Walewksa, hier is een mooi kasteel en een manege met wel 350 paarden”.  De overnachting en uitloop van de paarden is hier helemaal goed geregeld.

Inderdaad is Walewkska in Walewice een bijzonder landgoed waar Napoleon, terwijl hij getrouwd was met Josephine, al in 1806 een bijzonder intieme verhouding had met de jonge vrouw van de Graaf Walewska : Maria. Het tweede kind van deze gravin bleek een kind van Napoleon te zijn : Alexandre Joseph. De graaf heeft het kind als het zijne gelegaliseerd. Maria reisde Napoleon na en kreeg aan de Rue de Monmorency in Parijs een groot en rijk pand ter beschikking. Napoleon wilde scheiden van Josephine en wilde trouwen met de hertogin van Parma, Marie Louise en daarom was de komst van de gravin Walewska naar Parijs niet zo erg welkom.

Morgen gaat het naar Klodawa en dan staan later de plaatsen Poznan, Krosno en Glogow op het programma. Naar verwachting kan volgende week woensdag 9 mei de Pools – Duitse grens gepasseerd worden.

Smogorni-Meaux, Etappe 4 mei Lowicz-Walewice. 9e dag van de tocht.

Contact

Stichting Napoleon 1812 
KvK nr. 52390462
Bankrek. 65.48.17.839
Mail: info@napoleon.gichon.nl

Secretariaat:
Leemhuisweg 8
7665 TA Albergen